اول کمی دربارهی تفاوت وبلاگ وسایت باید بگویم. وبلاگ لزوما این نیست که محتوایی روی ساب دامین یک سرویس دهندهی بلاگی ایجاد شده باشد را بلاگ بگوییم. مثلا
یک پزشک با توجه به روش و نوع محتوایی که تولید میکند یک بلاگ یا به قول بعضی دیگر یک ابر بلاگ است. اما ماجرای اینکه از دید بنده خیلی از بلاگها برتریهای عمدهای نسبت به خیلی از سایتها دارند. برتری عمدهشان هم این است که رویهی مخصوص به خودشان را تعقیب میکنند. محتوای خودشان را تهیه میکنند و دغدغههای خودشان را دارند. در صورتی که بسیاری از سایتهای ایرانی که حتی مجلهی خبری و یا سایت خبری هستند، در همان حوزههایی که کار میکنند، اهل کپی کردن و چسباندن مطالب هستند. بیشتر دنبال سرگرمی و تبلیغ گرفتن و برند سازی به روشهای غیر قانونی وغیر اخلاقی هستند که نمیدانم چرا مسئولین رسیدگی نمیکنند. حال آن دسته که خودشان را پرتال خبری مینامند وضعیت بدتری هم دارند. اما یک نوع از وبلاگ نویسی که روزمره نویسی و خاطرات نویسی است، عمدتا سعی میکنند بیرون از آنچه برایشان پیش می آید و یا وقایع برایشان تفسیر میشوند، قلم بزنند. این دسته از یک زمانی که بلاگفا با مدیریت برادر شیرازی تصمیم به ناهنجاری گرفت به سرویس بلاگر –
blogger – و یا دیگر سرویس آن یعنی
ورد پرس مهاجرت کردند و بلافاصله به مدت تقریبا 14-15 سال است که فیلتر هستند و بخش بزرگی از وبلاگ نویسان را از امکانات خوب وبلاگ نویسی به این صورت محروم کرده اند.
وبلاگهای مدیریتی
تجربهی شخصی خودم از بلاگهای مدیریتی را با
بلاگ حامد قدوسی – یک لیوان چای داغ- شروع کردم که محور اصلی حرفهایش طبعا مربوط به رشتهاش یعنی اقتصاد و MBA بود. البته بحثهای حاشیهای مطرح شده در این بلاگ با توجه به بستر مطالعاتی قویای که حامد قدوسی داشته است، محدود به همینها نیست و شما میتوانید بحثهای عمومی مدیریت، بحثهای جامعه شناسی، یادداشتهایی از روزمره و مهاجرت و خیلی بحثهای دیگر بلاگی را نیز در آن پیدا کنید. یکی از آفتهای بلاگ خوانی، برای خیلی از افراد مرور نکردن آرشیو بلاگهای قوی است. خودم یادم هست که روزهای اولی که با بلاگ حامد آشنا شدم برنامهی خواندن کامل آرشیوش را داشتم که تا حدود زیادی و به دلیل long holiday ای که آن روزها در پیش داشتم موفق شدم، بخوانمش.
یکی دیگر از بلاگهایی که آن روزها و همین حالا هم میخوانم وبلاگ
گزارهها ست که بعدا دامین خودش را هم پیدا کرد. بلاگ گزارهها کار
علی نعمتی شهاب از آنهایی است که یکی از اصول اساسی وبلاگ نویسی را رعایت کرده است: این وبلاگ به طور منظم به روز میشود. بخشهایی حاوی نکتههای عمومی مدیریت، به صورت ترجمهی متون درست و حسابی، از جمله طعمهایی هستند که میتوانید از این بلاگ خوب، بگیرید. از دیگر بخشهای مهم این وبلاگ
لینکهای هفته است که با وقت گذاشتن فراوان سعی شده است با دسته بندی در زمینههای مدیریت و آی تی، سلامت حرفهای کسب و کار و غیره از مجموعهی زیادی از بلاگهای مدیریتی، دسته بندی میشود و در اختیار علاقهمندان قرار میگیرد. برخی مقالات دنباله دار در این بلاگ هم برای همهی آنهایی که در زمینههای عمومی مدیریت و مشاورهی مدیریت فعال هستند کاربرد دارد. به عنوان نمونه میتوان مقالات دنبالهداری در زمینهی نحوهی رزومه نویسی و شرکت در آزمونها و مصاحبههای استخدامی، را در این بلاگ مشاهده نمود.
یکی دیگر از بلاگهای مدیریتی در زمینهی منابع انسانی، یادداشتهای یک صنایعی است که کار
شهرام کریمی است. ایشان کم گوی و گزیده گوی مینویسند. بیشتر هم از تجربیات مدیریتی خودشان در همین حوزهی منابع انسانی قلم زدهاند.
یک وبلاگ مدیریتی است که به صورت تخصصی مباحث کنترل پروژهای را هدف گرفته است. نادر خرمی راد وبلاگی در همهی زمینههای مربوط به کنترل پروژههای ساخت، دارد.
یک وبلاگ مدیریتی خوب که میتوانید با خواندن آن مباحث عمدهای از پرسنال برندینگ را از فاصلهی نزدیکتری مشاهده کنید، وبلاگ
the coach یا مربی است که کار امیر مهرانی است. در این زمینه می توانید از سایتهای توصیه گری و عمومی مدیریتی ایرانی مثل
بیزنس ترند نیز استفاده فرمایید.
بلاگهای اقتصادیها علاوه بر حامد قدوسی شامل مواردی است که قبلترها خیلی با حوصله و فراغت در موضوعات روز اقتصاد و البته دیگر مباحث مربوط به آن مینوشتند ولی الان دیگر به آن صورت به روز نمیشوند ولی آرشیو قابلی دارند.
حجت قندی - اقتصادانه- با
خاکریز اقتصاد کار پویان مشایخ،
صادق الحسینی،
دوستدار سقراط علی دادپی و ... افرادی هستند که خودشان تحصیلات کاملی در حوزهی اقتصاد دارند و این بلاگهای دوست داشتنی را سالها به روز میکردهاند. الان شاید بیشتر اقتصادی ها ی آن جمع توی سایت
اقتصاد آنلاین مقاله می نویسند یا اصلا نمی نویسند.
یکی از سایتهای خوب در زمینههای کسب و کاری میتواند
سایت مجتبی لشکر بلوکی باشد. مجتبی از قدیمی های مدیریت و برنامه ریزی استراتژیک است که این روزها در سایت شخصی خودش هم می نویسد.
بعضی از وبلاگ نویسهای قدیمی رفته اند و درحوزه ی خاصی سایت راه انداخته اند و به طور عمده همان سایت یا سایتها را تعقیب می کنند. مثلا - مدیر رسانه -
رضا قربانی - الان سایت
way2pay - راه پرداخت - را در حوزه ی فناوری اطلاعات در بانکداری به روز رسانی می کند.
روز نوشتهای بهساد همانطور که از اسمش پیداست با قلمی ساده تر ولی به روزشونده است. وقایع اتفاقیه ی آن را حتما تعقیب نمایید.
یک زمانی
احسان اردستانی هم توی ویترین افکار من می نوشت که حالا دیگر نمی نویسد. احسان در آخرین وادی های نوشتن، مشغول تعقیب مباحث مهندسی مالی بوده است.
پرویز درگی هم در زمینه ی بازاریابی اهل حوصله است و یک بلاگ روزنوشت در همین زمینه دارد.
اما دنیای وبلاگهای مدیریتی ایرانی به همینها محدود نیست. نسل کنونی مدیریتی ها که در بیزنس اسکولهای داخلی درس می خوانند کمتر اهل نوشتن و بیشتر اهل پیاده سازی ایده به شکل سایت هستند مثلا سایت
انجام میدم را به عنوان نمونه ملاحظه فرمایید.
فایده ی وبلاگ نویسی در حوزه ی مدیریت شاید یک روزی برند سازی برای افرادی بود که به عنوان مشاور حوزه های مدیریتی در سازمانها و یا بنگاه های خصوصی فعالیت می کردند. اما امروزه دغدغه ی داشتن کسب و کار الکترونیک و کم مخاطب شدن وبلاگها دو طرف یک الاکلنگ، به ظاهر مخرب در حوزه ی وبلاگ نویسی مدیریتی - کسب و کاری محسوب می شوند.
اما خارجی ها هم مثل مشاورهای مدیریت داخلی خیلی بیشتر اهل وبلاگ نوشتن در حوزه ها ی مدیریتی هستند. به عنوان مثال
گر ی بکر که یک سالی نوبل اقتصاد برده بود
بلاگی در حوزه ی اقتصاد دارد. ولی بیشتر سایتهایی که من دیده ام به شکل های عمومی تر مدیریتی مقاله و مطلب می نویسند. مثلا سایت
business insider یکی از حرفه ای های حوزه های کسب و کار به شکل عمومی است که به نوعی رویکرد بیزنسی آن به نسبت بخشهای سیاسی و اجتماعی اش پر رنگ تر است. بدین ترتیب اگر به دنیای اطراف نگاه بیزنسی در سطوح کلان دارید در تعقیب این طور سایتی، تردید به خرج ندهید. پ.ن: بدیهی است که بخشی از دوستان وبلاگ نویس و یا سایتهای مدیریتی را در اینجا از قلم انداخته ام که دوست می دارم اطلاع رسانی بفرمایید.
با سلام
از لطف شما به وبلاگ یادداشت های صنایعی ممنونم. یادآوری نقطه سرخط یک خاطره نوستالژیک بود.
سلام و ارادت فراوان